[...] 3,7 g WĘGLOWODANY: 246 g W TYM CUKRY: 75 g BŁONNIK: 4,9 g BIAŁKO: 51 g SÓL: 1,7 Maltodekstryna, izolat i koncentrat białka serwatkowego, kazeina, fruktoza, dekstroza, olej słonecznikowy, syrop glukozowy, odporna skrobia kukurydziana, średnio łańcuchowe trójglicerydy, aromaty, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, olej rzepakowy, [...]
[...] Przyjmuje się, że często wynosi więcej niż 15:1… Część problemów zdrowotnych może wynikać właśnie z zachwiania poprawnych proporcji... Ryby u Omega 3 - istnieje ryzyko Kolejną ważną rzeczą, na którą chciałbym zwrócić również Waszą uwagę, jest to, że gdy staramy się dostarczać kwasów omega-3 z ryb (co postulowałem wyżej), ryzykujemy [...]
Samych orzechów jest wiele gatunków. Poza tym nie sugerowalbym się tylko samą ilością omega3 a bardziej proporcją omega 3 do o6. Np z olejów idealny jest olej lniany. Gorzej wypada oliwa z oliwek a najgorzej olej słonecznikowy.
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
[...] taki produkt niesie za sobą ryzyko warto przeczytać jego skład. Gdzie i w jaki sposób została pozyskana ryba, skąd pochodzą warzywa, jaki jest używany tłuszcz (czy jest to olej słonecznikowy, a może oliwa z oliwek). Jeżeli ryby były "hodowane", to warto sobie darować konsumpcję takich produktów, gdyż jest wysoko prawdopodobne, że mogą mieć [...]
[...] kcal na kg masy ciała dziennie, uzyskano redukcję kaloryczności poprzez zmniejszenie ilości glukozy. W drugim badaniu podawano: 126 kcal na kg masy ciała dziennie, czyli kolejny raz mniej glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju sojowego zamiast glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju [...]
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jajecznica jest i tak tłusta na dobrej patelni po co Ci tluszcz? Zwłaszcza jak sie robi ja poprawnie czyli od zimmnej patelni, wtedy dla gładkości dodaj odrobinę mleka np. A co do kurczaka przecież taka pierś aby była soczysta to chwila smażenia jest. Możesz kupić termometr i zdziwisz sie jak [...]
[...] znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
[...] KWASY TŁUSZCZOWE ŁAGODZI STANY ZAPALNE W ORGANIZMIE WPŁYWA KORZYSTNIE NA PRACĘ UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO OMEGA 3-6-9 STRONG to suplement diety zawierający kompozycję oleju rybiego z siemienia lnianego oraz słonecznikowego, które dostarczają kwasów omega 3, 6 i 9 ALLNUTRITION OMEGA 3-6-9 STRONG zawiera aż 400 miligramów oleju rybiego oraz [...]
[...] ograniczenie dowozu tłuszczów nasyconych, trans (choroby sercowo-naczyniowe), wybieranie produktów mniej przetworzonych, zdrowych źródeł tłuszczu, np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego, migdałów, orzechów, kiełków oraz nasion, warzyw i owoców. Poza tym osoby, które są świadome tego, jak się odżywiają, ogólnie mogą prowadzić [...]
Ostatnio zacytowałem pewnemu człowiekowi statystyki z kilku badań naukowych. Jego odpowiedzią był film stworzony nie wiadomo przez kogo, w którym występowała losowa osoba, na dodatek szafująca wziętymi z powietrza danymi. Film może być dobrym źródłem informacji, jeśli bazuje na ugruntowanej wiedzy. Wystarczy wkleić do niego źródła i ocena [...]
[...] utrzymanie odpowiedniego funkcjonowania jelit, układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego. Zmniejsz stan zapalny w ustroju. Ograniczenie podaży kwasów z grupy omega-6 (np. olej słonecznikowy), a większa podaż kwasów omega-3 (ryby, suplementy diety, orzechy włoskie) sprzyja obniżeniu stanu zapalnego i pośrednio ryzyka sercowo-naczyniowego. [...]
[...] wzrok swoim opakowaniem. Jest estetyczne, kolorowe i po prostu ładne. Sam batonik przypomina niemałą sztabkę czekolady. Wiele tego typu produktów powstaje na bazie oleju kokosowego, co sprawia, że mają specyficzną strukturę - trochę oleistą, gładszą... Charakteryzują się też smakiem, w którym czuć olej kokosowy. Baton Super Fudgio do [...]